"Echte vrede in Colombia bereiken we zó"

Franco geeft les op een kostschool in Colombia, als onderdeel van War Child's programma Con Paz Aprendemos Más.

Met Con Paz Aprendemos Más (Met Vrede Leren We Meer) zet War Child zich in Putumayo, Colombia in voor kwetsbare kinderen en jongeren.

Erg blij is Franco met de resultaten van de kinderen. "De academische prestaties van de leerlingen zijn er enorm op vooruitgegaan. Toen het programma er nog niet was, scoorden de leerlingen veel minder goed."

Het is belangrijk dat de kinderen in een beschermde omgeving goed kunnen leren. Door middel van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming versterken we de weerbaarheid van de Colombiaanse jeugd tegen geweld en voorkomen we aansluiting bij criminele bendes. 

Volgens Franco hebben de leraren - en daarmee de leerlingen - vooral baat bij training in psychosociale ondersteuning. Met deze begeleiding leren de docenten hoe zij er voor de kinderen kunnen zijn, en hen zij hen kunnen stimuleren om aan hun toekomst te bouwen. De psychosociale ondersteuning blijkt ook op lange termijn een groot verschil te maken in de levens van deze kinderen. 

"Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. In Putumayo zijn er helaas veel kinderen die nog niet naar school kunnen," aldus Franco. Voor het project Con Paz Aprendemos Más is het dan ook een uitdaging om zoveel mogelijk kinderen te kunnen opvangen.

En niet alleen dat: de kinderen zijn pas écht gebaat bij deelname aan het project, als zij minimaal een paar jaar eraan mee kunnen doen. Hiervoor is het belangrijk dat het programma wordt ondersteund door lokale en regionale autoriteiten - om de duurzaamheid ervan te waarborgen. 

Franco is al meer dan vijftien jaar docent in Colombia. "Door mijn ervaring met War Child's project ben ik ervan overtuigd dat de vrede van Colombia alleen werkelijkheid kan worden als we jonge kinderen en tieners belangrijke waarden en levensvaardigheden leren."

Vond je dit interessant? Lees dan:

Alles over ons werk in Colombia
"Ik wil deze kinderen beschermen tegen dingen die ik zelf heb meegemaakt"
Van teruggetrokken jongen tot populaire radiohost bij War Child
Verhalen van vijf jongeren uit Bogotá
Hoe kinderen in Colombia worden gebruikt als moordmachines

 

Tekst: Leoni Fohr & Jasec Moreno
Beeld: War Child Colombia

----------------------------------------

'Con Paz Aprendemos Más' wordt gefinancierd door de Canadese overheid die het consortium van Mercy Corps en War Child samen met haar nationale partners heeft ontwikkelt: Corporación Infancia & Desarrollo en Corporación Opción Legal. Dit consortium is actief in acht gemeenten in Chocó en zeven gemeenten van Putumayo.