Collega Peter Majok uit Zuid-Soedan spreekt Verenigde Naties toe over het recht op psychosociale steun

Vandaag presenteert de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN) Guterres welke landen in 2018 kinderrechten schonden. Onze collega Peter Majok uit Zuid-Soedan pleit bij de VN-Veiligheidsraad voor het belang van psychosociale steun als onderdeel van het VN-Kinderrechtenverdrag.

Op jonge leeftijd gerekruteerd voor een Zuid-Soedanese gewapende groep

Al op jonge leeftijd ondervond Peter Majok wat het betekent als je rechten worden geschonden. Peter groeide op in een klein maar liefdevol dorp in Zuid-Soedan. Op vijfjarige leeftijd brak de burgeroorlog in zijn land uit. Nog geen twee jaar later werd hij gerekruteerd door een gewapende groep en naar een militaire training gebracht. Hij werd opgeleid als lijfwacht van een generaal.

Zijn taken? Koken, water halen, brandhout zoeken, spioneren en plunderen. Enkele jaren later bevond hij zich als soldaat aan het front tussen beschietingen. Hij wist toen al dat deze traumatische ervaringen hem zijn leven lang zouden blijven achtervolgen.

South Sudan girl and boy outside

Wereldwijd groeien er 420 miljoen kinderen op in conflictgebieden. Kinderen zoals deze Zuid-Soedanese broer en zus.

Foto: Daniel Maissan

Peter Majok Zuid-Soedan War Child

War Child-collega Peter Majok strijdt voor psychosociale steun aan kinderen in oorlog.

De draad oppakken

Peter, inmiddels 40 jaar, denkt nog dagelijks terug aan zijn verschrikkelijke tijd als kindsoldaat. Uiteindelijk vond hij de kracht terug om de draad van zijn leven weer op te pakken. Maar niet zonder hulp. Nu werkt hij voor ons als coördinator van Kinderrechten en Psychosociale steun in Zuid-Soedan.

“Er zijn duizenden kinderen over de hele wereld die nu ervaren wat ik al die jaren geleden meemaakte. Ik kan nu andere kleine Peter Majoks in mijn eigen land helpen. In al deze onschuldige kinderen die zijn getroffen door conflict zie ik mezelf. We kunnen ze niet aan hun lot overlaten."
Peter Majok, onze Coördinator van Kinderrechten en Psychosociale steun in Zuid-Soedan

Peters oproep voor de VN-Veiligheidsraad: psychosociale steun

Peter roept de VN op ervoor te zorgen dat kinderen die door conflict zijn getroffen de psychosociale ondersteuning krijgen die ze nodig hebben - en waar zij recht op hebben. Er groeien 420 miljoen kinderen op in conflictgebieden wereldwijd. Zo’n 20% van hen laat heftige veranderingen zien in hun emoties en gedrag. Dat zijn ruim 84 miljoen kinderen die dringend psychosociale steun nodig hebben.

Zuid-Soedan meisje onderwijs

Kinderen in Zuid-Soedan - en in alle andere conflictgebieden wereldwijd - hebben recht op psychosociale steun.

Foto: Daniel Maissan

Werkstuk onderwerp nodig kinderen in oorlog

Met onze programma's bieden wij kinderen in Zuid-Soedan de psychosociale steun die zij nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen

Foto: War Child

“Er is minimaal 200 miljoen euro voor humanitaire hulp nodig om het verlenen van psychosociale hulp op te schalen. De VN moet hiervoor haar verantwoordelijkheid nemen."
Peter Majok, onze Coördinator van Kinderrechten en Psychosociale steun in Zuid-Soedan

Ook iets doen? Teken onze petitie!

Er moet meer aandacht gaan naar het belang van psychosociale steun in conflictgebieden. Een dak boven het hoofd, eten en drinken zijn belangrijk, maar dat is niet voldoende. Want zelfs als het geweld stopt, is het voor kinderen nog geen vrede.

Wij willen kinderen helpen hun vreselijke ervaringen te verwerken. Zodat ze weer kunnen dromen, leren, en spelen. Maar dan moet de juiste psychosociale steun wel voor handen zijn.