Onafhankelijk door scholing

De burgeroorlog in Noord-Oeganda duurde 20 jaar lang. Alex (22) kreeg geen kans om zijn middelbare school af te maken. Hij groeide op in een vluchtelingenkamp. Het door het MKB gesteunde Building Skills Changing Futures programma van War Child hielp Alex met het opzetten van een boerderij. Zo kreeg hij zijn leven weer op de rails.

Alex was een van de vele inwoners die zijn huis moest verlaten. Vluchten. Hij kwam in een vluchtelingenkamp terecht. En weet hoe hard het leven daar is. “Het leven in een vluchtelingenkamp is niet makkelijk. We hadden weinig eten en er waren nauwelijks basisvoorzieningen.”                        

Sinds 2006 is het rustig in Oeganda. Maar de sporen van de oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar. “Toen we weer thuiskwamen, lag ons hele huis in puin. We moesten een heel nieuw huis voor onszelf bouwen,” vertelt Alex.

Een groot deel van de jeugd heeft net als Alex nooit een opleiding af kunnen maken. Of is zelfs nooit naar school geweest. De werkloosheid is hoog. Jongeren die in hun gemeenschap terugkeren, zijn vaak gefrustreerd en voelen zich waardeloos.

Kansen door vaardigheden
War Child zet zich samen met het MKB in voor deze jongeren met het Building Skills Changing Futures programma (BSCF). Door jongeren beroepsopleidingen aan te bieden kunnen ze hun leven opnieuw inrichten. Onafhankelijk zijn. BSCF biedt een op maat pakket aan onderwijs, training en coaching aan. Deelnemers volgen een beroepsopleiding om bijvoorbeeld kapper, ICT-medewerker of loodgieter te worden. Of boer, zoals Alex. Hij vormde een groep boeren, een cooperatie. In moeilijke tijden zijn ze daarom in staat niet alleen zichzelf staande te houden, maar ook elkaar bij te staan.