Met de stroom mee

Yasmeen (19) is een van de jeugdcoaches in het Jeugdhelden project. Ze begeleidt en organiseert sport- en spelactiviteiten voor kinderen in bezet Palestijns gebied. Dat is niet altijd even makkelijk. Een blog over haar uitdagingen.

De groep kinderen die ik begeleid, heeft tot nu toe drie I-DEAL modules gedaan. We deden bijvoorbeeld ‘het namenspel met de bal’, ‘zullen we samen tekenen?’ en andere rollenspellen. Ook hebben de kinderen kaarten getekend van hoe ze zich identificeren met de mensen in hun omgeving. Door dit te doen leren ze om zich te uiten en de banden te versterken met hun vrienden en andere volwassenen waar ze mee te maken krijgen.

Problemen met warmte, licht en stroom
Een groot probleem voor alle kinderen in onze regio is elektriciteit. Al Jiftlik heeft zwaar geleden onder stroomstoringen sinds de Israeli de controle hebben over watervoorziening en elektriciteit in de Jordaanvallei. De kinderen hebben het vaak over de stroomstoringen thuis, vooral omdat hun schoolresultaten hier onder lijden. Het is hier momenteel erg warm, en de stroomtoevoer is zo slecht dat we amper licht hebben, en geen verkoeling kunnen vinden omdat de ventilatoren niet werken.

Toen we net met het programma begonnen waren, vond ik het lastig om de kinderen onder mijn hoede te houden. Het was niet makkelijk om een draaiboek te maken waar iedereen tevreden over was. Een ander probleem was het vinden van een geschikte speelplek, waar de kinderen niet gestoord zouden worden. Sommige kinderen gedroegen zich eerst niet netjes. Hier moest ik mee om leren gaan. Eén van de kinderen had eerst geen zin om mee te doen met het programma, maar draaide later bij toen hij zijn vrienden zag spelen. Nu heeft hij zijn plek gevonden en geniet daar elke dag van. 

Meerwaarde
Door jeugdleidster te worden heb ik een groep kinderen leren kennen waar ik erg veel plezier uit haal. Door deze ervaring ben ik socialer geworden met kinderen op school en heb ik geleerd om kalm en vriendelijk met ze om te gaan. Daarnaast heb ik op school deelgenomen aan een ‘medische dag’ om de kinderen en hun ouders te kunnen helpen.

Laatst heb ik kennis gemaakt met een andere jeugdleider om ervaringen uit te wisselen. Ik heb haar verteld hoe blij ik was om het programma te leiden en hoeveel ik geleerd heb over de omgang met en het gedrag van kinderen. Ook vertelde ik haar dat ik ervan overtuigd ben dat deze activiteiten ervoor zorgen dat deze Palestijnse kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen.

Yasmeen