Blog update van Elaine: ‘We moesten schuilen voor de kogels’

War Child medewerker Elaine schrijft over haar ervaringen tijdens het oplaaiende geweld in Zuid-Soedan.

In Zuid-Soedan hebben we net een heftige tijd achter de rug. Toen de gevechten uitbraken, hebben we urenlang op de grond van ons kantoor in Juba gelegen om te schuilen voor de kogels. We vreesden voor ons leven. Bij elk geweerschot hoorde ik kinderen huilen in hun huizen. We lagen urenlang op de grond van ons kantoor in Juba om te schuilen voor de kogels. We vreesden voor ons leven. Het vijfjarig bestaan van Zuid-Soedan moest een feestelijke dag zijn, maar het liep uit op een drama met honderden doden en gewonden.

Ik werk hier al jaren maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Met pijn in mijn hart moesten we ons werk met de kinderen tijdelijk stopzetten. Het was te onveilig.

Getraumatiseerd door angst en geweld
Ik krijg deze jongens en meisjes niet uit mijn hoofd. Hoe ze samen met hun ouders, broertjes en zusjes moeten rennen voor hun leven. Ze vluchten de bossen in, maar ook daar vinden gevechten plaats. In de chaos tijdens de vlucht raken veel kinderen hun ouders kwijt.

De kinderen die in de dorpen zijn gebleven, zijn puur aan het overleven. Er is nauwelijks te eten of te drinken en de angst voor nieuwe gevechten is voelbaar. De rillingen lopen over mijn rug als ik denk aan het geweld waar veel kinderen mee te maken krijgen. En het risico dat ze worden ingezet door strijdende partijen.

Noodhulpprogramma
Ik wil zo graag weten hoe het is met de kinderen, zoals Cilia (14). Met de heftige ervaringen nog vers in het geheugen, hebben zij dringend onze hulp nodig. Voor hen gaan we van start met een noodhulpprogramma. Wij brengen nu in kaart waar kinderen zijn en wat ze nodig hebben. Ik wil niets liever dan deze kinderen zo snel mogelijk helpen zodat zij hun nare ervaringen kunnen verwerken. Zodra de situatie het toelaat gaan wij beginnen.