Geen menselijk schild

Het politiebureau pal naast de deur. Dat was de reden waarom Yenys Maria Osuna Montes en haar medeleerlingen zich op hun school niet veilig voelden. Het was een doelwit voor rebellen. De school stond in de vuurlinie. En dat niet alleen: regelmatig gebruikten militairen de school als plek om te overnachten. Reden voor Yenys om namens haar school in Zambrano, in Colombia, een rechtszaak aan te spannen. Zij en haar klasgenoten wilden dat de burgemeester het politiebureau zou verplaatsen.

“Wij leven met een constante angst dat wij als menselijk schild dienen. Mijn vrienden en ik zijn bang dat gevechten uitbreken als wij op school zijn. Wat moeten we doen als dat gebeurt?”

Overwinning
De rechtszaak belandde uiteindelijk bij het Colombiaanse Hooggerechtshof. Die stelde Yenys in het gelijk. Het politiebureau moest verplaatst worden. En militairen werd nadrukkelijk verboden de school als slaapplek te gebruiken, omdat dit de levens van meer dan 250 leerlingen in gevaar zou brengen. Het was een grote overwinning om scholen in Colombia veiliger te maken. In gang gezet door een scholiere.

De nood is hoog
De nood om scholen in Colombia veiliger te maken is hoog. Scholen worden nog steeds aangevallen. Rebellen rekruteren kinderen voor de gewapende strijd. Leraren worden doodgeschoten als ze zich hiertegen verzetten.

Help mee scholen veiliger te maken
War Child wil dat het militair gebruik van scholen in Colombia stopt. Omdat de gevolgen op de psychosociale ontwikkeling van kinderen desastreus zijn. Kinderen raken een beschermde omgeving kwijt die hen structuur biedt. Waar zij vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zichzelf kunnen ontplooien en beschermen. Kinderen worden door het geweld dat zij zien en meemaken angstig, depressief en teruggetrokken. Of juist opstandig en agressief.

Gaat Colombia de Richtlijnen ondertekenen? 
Juist daarom zal War Child binnenkort meer aandacht gaan vragen voor dit probleem. Wij pleiten ervoor dat landen als Colombia zich achter de Richtlijnen voor veilige scholen scharen. Yenys heeft een basis gelegd. De Colombiaanse regering wil er werk van maken. Toch hebben ze de Richtlijnen nog niet onderschreven. Help jij mee hen een duwtje in de rug te geven?

Rick Meulensteen, Lobbyist bij War Child