Voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog

Terwijl de wereld zich focust op de oorlog en gruweldaden in Syrië – en absoluut terecht – heeft een land als Brazilië het hoogste dodenaantal van de hele wereld. Een land waar geen oorlog is, althans… Voor kinderen is bendeoorlog net zo goed oorlog.

Vrede door Olympische Spelen?

Brazilië wordt al jarenlang in de greep gehouden door criminele bendes. Maar in aanloop van het WK in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 intensiveerde de Braziliaanse autoriteiten de pacificatiestrategie. Alle middelen werden ingezet: de evenementen moesten en zouden goed verlopen. Veel politie en militairen rukten de straten op om al het geweld in de gevaarlijke sloppenwijken te onderdrukken. En met resultaat! Tijdens en na de Olympische Spelen was Brazilie veilig voor internationale sporters, media en supporters. Het optimisme in Brazilië was groot. Pacificatiestrategie geslaagd, zou je zeggen…

Wie leeft en wie sterft

Niets is minder waar. Twee jaar na de Olympische Spelen is het land dat ooit stond voor de B in de acroniem 'BRICS-landen' – samen met Rusland, India, China en Zuid-Afrika de snelst groeiende economieën van de wereld – vrijwel onherkenbaar. Criminele bendes hebben weer de overhand. Vanwege de torenhoge schulden die het bekostigen van de Spelen met zich mee hebben gebracht, worden harde bezuinigingsmaatregelen gehanteerd. Met als dramatisch gevolg dat ook de Braziliaanse politie in een financiële houdgreep ligt, en gevoelig is voor corruptie en wanbeleid.

Samira Bueno, uitvoerend directeur van de NGO 'Brazilian Forum for Public Security', zegt het volgende over het politiegeweld: “Police kill a lot, as if they have been given the right to decide who dies and who lives”. Ze voegt toe: “The Brazilian government encourages the excessive use of lethal force”. 

 

Overal geweld: chaos

Het geweld neemt ook andere vormen aan. De politie zelf is ook vaak slachtoffer van geweld. Alleen al in de hoofdstad Rio de Janeiro zijn in 2017 in totaal 120 politieagenten vermoord. Daarnaast hebben criminele bendes bloed aan hun handen. Zo zijn er in 2016 ruim 61.000 doden gevallen vanwege gewelddadige conflicten. Al deze moorden laten zien dat Brazilië te maken heeft met een groeiend en groot probleem: stedelijk geweld. 

Stedelijk geweld in Brazilië

In Rio’s grootste sloppenwijk Rocinha gebruiken bewoners een applicatie op hun telefoon om erachter te komen waar er schietpartijen zijn. Scholen zijn gesloten vanwege al het geweld. Om de haverklap worden er mensen met kogelwonden de ziekenhuizen binnengebracht. De chaos in Rocinha is een reflectie van de nationale situatie.

Ondanks de ernst van de situatie in Brazilië, wordt er weinig aandacht besteed aan het geweld in het land. Een land waar er - zonder dat er oorlog heerst - de afgelopen jaren tienduizenden doden gevallen door stedelijk geweld.

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

- Urban Violence: dit doet War Child
Verhalen van vijf jonge Colombianen

 

Word een Urban Hero!

 Tekst: Dorinde van Eck
Afbeeldingen: Charles Deluvio | Ali Arif Soydaş | Baher Khairy