ASN Bank steunt War Child in Oost-Congo

Ieder jaar staan we op de Dag van de Vrede stil bij de waarde van een leven zonder geweld. Geweld dat nog heerst in vele gebieden wereldwijd. Ook in Oost-Congo, in het hart van Afrika, waar al decennialang een bloedig conflict plaatsvindt. Een conflict dat diepe sporen nalaat in de levens van vele kinderen en jongeren. Samen met ASN Bank werkt War Child aan een vreedzame toekomst voor deze kinderen.

Kamituga, in het oosten van DR Congo. War Child werkt hier aan een veilige omgeving voor jonge, kwetsbare kinderen. Kinderen die seksueel zijn misbruikt, geconfronteerd zijn met geweld of door verkrachtingen zwanger zijn geworden.

In Kamituga wisselt stabiliteit zich af met onveiligheid. Kinderen worden gedwongen om onder slechte omstandigheden in de mijnen te werken, waar ze worden uitgebuit. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag, als onderdeel van een bewuste militaire strategie:

ASN Bank steunt het werk van War Child in Kamituga. Dankzij ASN Bank kan War Child kinderen en jongvolwassenen die verloren dreigen te raken, de kans geven om de draad weer op te pakken. In het programma kunnen ze praten over hun ervaringen, werken aan hun vertrouwen en eigenwaarde. Ze krijgen de mogelijkheid om te leren lezen en rekenen en om een vakopleiding te volgen. Ze kunnen dankzij ASN Bank weer even kind zijn; spelen, zingen, dansen en toneelspelen. Penge is een van hen.

 “Ze weigerden ons te betalen”

 Penge is 18 jaar oud en was genoodzaakt om in de mijnen te werken om voor haar familie te kunnen zorgen. Daar deed ze zwaar en gevaarlijk werk. Ze brak grote stukken steen en grind met haar handen. De bazen van de mijnen weigerden haar geregeld uit te betalen, waardoor ze geen geld had en vaak met honger naar bed ging.

“Mijn broertje, zusje en ik konden niet naar school. Soms moesten we naar de buren om te vragen of ze nog wat te eten voor ons hadden.” Toen Penge zestien jaar was, belandde ze uit nood in de prostitutie. Ze werd zwanger van een man, die direct verdween. Om zichzelf en haar kind te kunnen onderhouden, ging ze naast haar werk in de prostitutie ook in de mijnen werken.

“Uiteindelijk ontmoette ik een man die voor mij en mijn kind zorgde. Hij bracht eten en zeep. Totdat ik zwanger van hem werd en zijn familie ons verbood om te trouwen.” Penge stond er weer alleen voor.

 “Ik heb weer hoop voor de toekomst”

“Er kwam iemand naar mij toe die vroeg of ik wilde leren lezen en rekenen. Ik was heel blij en besefte dat dit mijn kans was om mijn gemiste jaren in te halen. Dit is een grote kans voor mij en mijn kinderen.”

Er is veel veranderd voor Penge. Ze voelt zich zelfverzekerder en leert zichzelf te beschermen en te respecteren. Penge volgt nu een training voor kleermaker. En ook al heeft ze haar opleiding nog niet afgerond, toch kan ze al wat geld verdienen. Ze maakt kleren voor haar buren, zodat ze zeep en eten kan kopen voor zichzelf en haar kinderen. Penge kan voor zichzelf zorgen.

“Ik heb weer hoop voor de toekomst.”

Duizenden kinderen komen op voor hun rechten

Penge is niet de enige die voordeel heeft van het door ASN Bank gesteunde War Child programma. In de afgelopen drie maanden hebben bijna 90 kinderen en jongeren meegedaan aan intensieve, creatieve workshops. Deze kinderen en jongeren hebben zelf last van wat ze hebben meegemaakt, maar ze vormen vaak ook voor hun omgeving een probleem.

In deze workshops leren zij hun ervaringen een plek te geven, zelfvertrouwen op te doen en beter contact te maken met anderen. 1400 Kinderen en jongeren hebben deelgenomen aan theaterworkshops. Via deze voorstellingen maken ze de mensen om zich heen bewust van kinderrechten en van wat er in de gemeenschap speelt. Zo zorgen ze ervoor dat er naar ze geluisterd wordt. Kinderen krijgen een stem. In dezelfde periode hebben 200 kinderen en jongeren een plek gevonden in een van de jeugdclubs.

Jongeren voelen zich weer veilig en zeker

Veertig jongeren volgden taal- en rekenlessen en een beroepsopleiding. Ook hebben ze een training gevolgd over kinderrechten. Jongeren geven aan dat ze zich veilig en zeker voelen nu ze deelnemen aan het project.

Seksueel geweld en uitbuiting worden in Congo gebruikt als wapen om angst te zaaien en macht uit te dragen. Daarom is dit War Child-project onderdeel van het ASN Bank thema ‘tegen wapens’.

Jij kunt ons helpen om meer kinderen te bereiken. Hoe? Door een rekening ASN Ideaalsparen te openen en te kiezen voor het thema ‘tegen wapenindustrie’. Dan doneert de ASN Bank ook namens jou geld aan War Child.

Meer over de samenwerking met ASN Bank