Marco Borsato: al 20 jaar onze ambassadeur

In die jaren zette hij keer op keer ons werk, organiseerde hij unieke acties, en reisde hij op eigen kosten de wereld af om te zien en horen welke hulp er nodig was. Een overzicht van de hoogtepunten.
“Mijn ambassadeurschap voor War Child maakt mij blij. Misschien nog wel meer dan het zingen. War Child zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben."
Marco Borsato

Twintig jaar lief en leed

1998

Marco wordt door onze oprichtster Willemijn Verloop gevraagd om ambassadeur te worden. In 1998 maakt Marco zijn eerste reis als ambassadeur naar Kosovo. Speciaal voor ons brengt Marco het nummer 'De Speeltuin' uit.

2002

Marco reist voor ons af naar Sierra Leone en ontmoet hier vier voormalige kindsoldaten. Zijn reis is het onderwerp van de documentaire 'Marco Borsato: oog in oog met een kindsoldaat', die hetzelfde jaar nog wordt uitgezonden op televisie.

2003

In 2003 starten de 'Friends for War Child'- concerten in Ahoy waarin Marco een belangrijke rol vervult. Van 2003 tot 2007 worden meerdere concerten gegeven met optredens van Nederlandse topartiesten zoals Ali B, Paul de Leeuw, Veldhuis & Kemper en Ilse de Lange.

Marco Borsato

Marco met kinderen uit onze programma's in Sierra Leone in 2005

Foto: Pep Bonet

Marco Borsato

Optreden Marco Borsato met Ali B tijdens Friends for War Child in 2004

Foto: Paul Bergen

Aandacht voor kinderen in oorlog

2004

In 2004 maakt Marco maar liefst drie reizen voor ons; naar Eritrea, Afghanistan en Pakistan. Met gevaar voor eigen leven begeeft hij zich midden in de conflictgebieden om aandacht te vragen voor kinderen in conflictgebieden.

2006

Marco reist voor ons naar Oeganda. Hij ontmoet ex-kindsoldaten en kinderen die door de oorlog voortdurend in angst leven.

2008

In december 2008 gaat een unieke film in première: Wit Licht. In deze film van Jean van de Velde maakt Marco zijn debuut als acteur. Door Marco's inspanningen komt de situatie van kindsoldaten onder de aandacht bij een groot publiek. De film wordt ook vertoond op het Cannes Film Festival onder de naam 'The Silent Army'.

2009

Marco reist samen met Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders af naar Colombia om onze projecten te bezoeken en de situatie van kinderen in oorlog daar op de politieke agenda te krijgen.

2010

Voor de poorten van het Vredespaleis in Den Haag vindt het War Child Peace Concert plaats. Er zijn optredens van JURK!, Edsilia Rombley en Ali B. Van 2010 tot 2013 gaan wij samenwerken met Radio 538 - een samenwerking waarin Marco een belangrijke rol speelt.

Voor kids gaat de zon op

2011

In 2011 lanceert Marco samen met Willemijn Verloop en Albert Verlinde de War Child schoolmusical 'Voor Kids Gaat de Zon Op'.

2012

In 2012 maakt Marco twee reizen voor ons; naar Libanon en wederom naar Oeganda. Ter erkenning van zijn werk voor kinderen in oorlog ontvangt Marco in mei de Martin Luther King Award.

2013

Marco maakt voor War Child een reis naar Congo. Geweld is in Congo aan de orde van de dag maar haalt vaak niet de voorpagina's. Marco maakt deze reis om de vergeten kinderen een gezicht te geven.

2014

In 2014 lanceert Marco de tweede War Child schoolmusical 'De Koning te Rijk'. In het stuk reist een klas door de tijd en komen de kinderen oorlog en kinderarbeid tegen. Guus Meeuwis doneert twee nummers en verbindt ook zijn gezicht aan de musical.

“Ik klim op elk podium dat ik kan vinden om uit te leggen hoe het zit. Want ondanks dat er al veel kinderen in oorlog geholpen zijn, zijn er nog heel veel kinderen die in angst moeten leven."
Marco Borsato

Muziek voor War Child

2015

Marco reist opnieuw naar Libanon, dit keer samen met zijn dochter Jada. In juni maakt Marco zijn debuut als presentator van het Friends for War Child concert.

2016

In 2016 maakt Marco zijn nieuwe collega-ambassadeur bekend: de wereldberoemde balletdanseres Michaela DePrince. Samen met Tooske Ragas presenteert Marco Jij&Ik, een speciale muziekshow waarin kinderen samen met hun vader of moeder zingen.

2017

Marco maakt bekend dat er een tweede editie komt van Jij&Ik voor War Child, die hij opnieuw presenteert.

2018

Voor zijn clubtour 'Thuis' vraagt Marco aan zijn bezoekers wat thuis voor hen betekent. De prijs: een lunch met Marco. Als onderdeel van zijn 20-jarige jubileum als ambassadeur maakt Marco een speciale reis naar Oeganda. Hij gaat op zoek naar de kinderen die hij in 2006 ontmoette.

Op 5 december 2018 geeft Marco een extra concert in Carré, waarvan alle opbrengsten naar kinderen in conflictgebieden gaan.