Adrien (8) vluchtte uit Burundi

Adrien is 8 jaar oud en woont nu in een vluchtelingenkamp in Oost-Congo. Samen met zijn moeder, broer en twee zussen is hij gevlucht uit Burundi. "Ik was heel bang toen we moesten vluchten. Ik heb nog drie broers en zussen, maar ik weet niet waar ze zijn." Ook mist Adrien zijn vader. Hij werd vermoord.

War Child helpt kinderen die in oorlog opgroeien. Het is ons doel om dichtbij het conflict te werken: om de meest kwetsbare kinderen te helpen, in gebieden waar de nood het hoogst is. Dit noemen we emergency response, oftewel noodhulp.

Psychosociale noodhulp

Ons psychosociale noodhulpprogramma in Oost-Congo vangt de kinderen die uit Burundi vluchten direct op. Kinderen zoals Adrien*. In onze Safe Spaces, veilige plekken, kunnen ze door middel van sport- en spelactiviteiten meteen beginnen met het verwerken van hun heftige ervaringen. Ook krijgen ze les en bijscholing, zodat ze niet te ver achterop raken met school. Zo worden de gevolgen van alles wat ze hebben meegemaakt beperkt, en kunnen ze zich blijven ontwikkelen als de gewone kinderen die ze zijn.

Adrien wil leraar worden

Adrien gaat nu weer naar school. Hij maakt vriendjes. "Ik ben gelukkig want ik ben veilig hier. Maar soms heb ik nachtmerries en ben ik bang." Hij durft langzaam weer te denken aan later. "Als ik groot ben, wil ik leraar worden en mensen helpen. Ik wil kinderen leren dat ze lief voor elkaar moeten zijn."

Help mee

Help War Child met het bieden van noodhulp aan de vluchtelingen van Burundi. Doneer nu

*Vanwege veiligheidsredenen is de naam van de jongen veranderd.

Foto's: Jeppe Schilder