Masterclass | Oorlogstrauma's - van generatie op generatie

27 oktober 2020

Amsterdam

Vader met zijn kinderen lopend door een vluchtelingenkamp
Het leven in een omgeving waarbij geweld aan de orde van de dag is, laat zo zijn sporen na. Niet alleen bij de getroffenen, maar ook bij de volgende generatie. Maar hoe wordt trauma doorgegeven, op welke manier komt het tot uiting en kan het voorkomen worden? Deze vragen worden beantwoord in onze volgende masterclass waarvoor je je nu kunt schrijven.

Opgroeien met getraumatiseerde ouders

In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de gevolgen van traumatische ervaringen "doorgegeven" kunnen worden van generatie op generatie. Opgroeien met getraumatiseerde ouders heeft effect op de kinderen. De naoorlogse generatie kan kampen met verhoogde kans op psychische problemen, bindings- en verlatingsangst en vertrouwensproblemen. Door op tijd en gedegen begeleiding te bieden aan ouders en hun omgeving, kunnen we de overdracht van trauma’s voorkomen en de vicieuze cirkel doorbreken.

Experts

Tijdens de masterclass over het doorgeven van oorlogstrauma’s worden we bijgestaan door professor in medische antropologie Ria Reis en cultureel antropoloog Lidewyde Berckmoes.

Adriaan van Dis (auteur, journalist en televisiepresentator) vertelt hoe de traumatische oorlogservaringen van zijn ouders zijn leven hebben beïnvloed.

Adriaan van Dis_writer

Adriaan van Dis: “Als je de problemen uit het verleden niet oplost, sleep je ze later als een loden last mee.”

Foto: Annaleen Louwes

Datum en locatie

Dinsdag 27 Oktober van 15:30 uur tot 19:30
Amsterdam (exacte locatie volgt nog)

Deze masterclass stond gepland voor 21 april. Als u zich hiervoor al heeft geregistreerd, hoeft u dit niet opnieuw te doen. In het najaar zullen wij u meer informatie sturen over het programma, de locatie en de sprekers.

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.
Hartelijk dank voor uw aanmelding voor de Masterclass. De komende weken zullen wij u informeren over het programma en de definitieve locatie. Bij vragen kunt u contact opnemen met War Child op events@warchild.nl of bel 020 422 77 77

Programma

Volgt binnenkort

Deze Masterclass is onderdeel van onze #doorbreekhetzwijgen campagne. De campagne legt nadruk op de (psychische) problemen die 75 jaar nadat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland, nog steeds bij velen het leven bepalen. En onderstreept het belang van psychosociale steun aan kinderen die nú leven met de gevolgen van oorlog en geweld- steun die in 1945 kinderen werd ontnomen.