Masterclass | Oorlogstrauma's - van generatie op generatie

27 oktober 2020

Online

Father with kids in Jordan - refugee settlement - War Child programmes
Het leven in een omgeving waarbij geweld aan de orde van de dag is, laat zo zijn sporen na. Niet alleen bij de getroffenen, maar ook bij de volgende generatie. Hoe wordt trauma doorgegeven, op welke manier komt het tot uiting en kan het voorkomen worden? Deze vragen zijn beantwoord in onze masterclass.

Opgroeien met getraumatiseerde ouders

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de gevolgen van traumatische ervaringen 'doorgegeven' kunnen worden van generatie op generatie. Opgroeien met getraumatiseerde ouders heeft effect op de kinderen. De naoorlogse generatie kan kampen met verhoogde kans op psychische problemen, bindings- en verlatingsangst en vertrouwensproblemen. Zo vertelde Adriaan van Dis (auteur, journalist) hoe de traumatische oorlogservaringen van zijn ouders zijn leven hebben beïnvloedt.

Dit zeggen de experts

Tijdens de masterclass over het doorgeven van oorlogstrauma's zal Patrick Lodiers (radio en tv presentator) onze gastheer zijn en zal hij worden bijgestaan door professor in medische antropologie Prof. Dr. Ria Reis en cultureel antropoloog Dr. Lidewyde Berckmoes.

Lidewyde Berckmoes_Ria Reis_Masterclass_War Child

Dr. Ria Reis en Lidewyde Berckmoes over trauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven

Foto: Eigen archief

Adriaan van Dis_schrijver_masterclass voor War Child

Adriaan van Dis: “Als je de problemen uit het verleden niet oplost, sleep je ze later als een loden last mee.”

Foto: Annaleen Louwes