Actievoerders markeren één jaar bloedvergieten in Syrië

Actievoerders over de hele wereld zullen vandaag één jaar geweld in Syrië gedenken. Ze roepen Rusland op, een actie door de VN-Veiligheidsraad te steunen om zo een einde te maken aan de crisis.

©Alessio Romenzi
Een coalitie van 200 ngo’s uit 27 landen eist dat de VN-Veiligheidsraad zich onmiddellijk verenigt rond een resolutie die de Syrische overheid aanmaant te stoppen met willekeurige beschietingen van civiele buurten en andere schendingen van het internationaal recht zoals willekeurige arrestaties en martelingen. Ze moet ook vrije toegang voor humanitaire hulpverleners, journalisten en mensenrechtenwaarnemers waarborgen.

“In de loop van één jaar is de dodentol in Syrië opgelopen tot een gruwelijke 9000 doden, waaronder honderden kinderen. Wordt het niet tijd dat de wereld zich verenigt en effectieve stappen onderneemt om dit drama een halt toe te roepen?”, zegt Ziad Abdel Tawab, Deputy Director van Cairo Institute for Human Rights (CIHRS).

Over de hele wereld, van Indonesië tot Egypte, van België tot Zuid-Afrika, van Canada tot Brazilië, zullen activisten en beroemdheden een oproep doen aan de internationale gemeenschap: ‘Verenig voor Syrië: stop één jaar bloedvergieten’.

Enkele van de grootste ‘tweeps’ ter wereld (bekende en invloedrijke personen met veel volgers op Twitter), waaronder de Indonesische actrice  @SherinaMunaf, zangeres @NellyFurtado en acteur @StephenFry, zullen samenwerken met vooraanstaande activisten uit het Midden-Oosten, zoals @AsmaaMahfouzt, aan een Twittercampagne die zo enkele miljoenen mensen zal bereiken. In solidariteit met zij die deelnemen aan vreedzame protesten in Syrië, zullen activisten de beroemdheden bijstaan via foto’s en video’s waarin ze handgeschreven bordjes ophouden, gericht aan de internationale gemeenschap, waarin ze oproepen om het moorden te stoppen.

“Rusland en China hebben reeds twee maal een resolutie van de Veiligheidsraad geblokkeerd. Dit interpreteert Assad als een vrijgeleide om te moorden. Ze moeten een deel van de oplossing worden door niet langer een diplomatieke hand boven Syrië te houden en te eisen dat de willekeurige beschietingen en aanvallen op vreedzame demonstranten onmiddellijk ophouden”, verklaart Kenneth Roth, Executive Director van Human Rights Watch.

De coalitie van ngo’s vraagt dat:

1.    De VN-Veiligheidsraad dringend een resolutie goedkeurt die de Syrische overheid aanmaant om onmiddellijk een einde te maken aan de willekeurige beschietingen en aanvallen op vreedzame             betogers.
2.    De internationale gemeenschap haar volledige steun geeft aan de missie van Kofi Annan, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Syrië, onder andere door Rusland en China te betrekken in een              VN-initiatief om de crisis te beëindigen.
3.    De Syrische overheid en andere gewapende actoren in overeenstemming met het internationale recht volledige en ongehinderde humanitaire toegang garanderen tot alle gebieden van het land waar         er noden zijn.
4.    De ‘Vrienden van Syrië’ woord houden in verband met de beloftes die ze gemaakt hebben in Tunis omtrent het voorzien van financiering voor humanitaire hulp.

“Het Syrische volk heeft enorme moed getoond tijdens een jaar van wreedheid en bloedvergieten terwijl de wereld langs de zijlijn meekeek. De internationale gemeenschap moet zich verenigen en de Syriërs helpen een einde te maken aan de gruwel,” stelt Souher Belhassen, President van the International Federation for Human Rights (FIDH).