Golfen voor een veilige haven

Het klinkt misschien als een onverwachtse combinatie, golf en War Child. Stichting Golf4Charity bewijst dat het eigenlijk een match made in heaven is. Inmiddels ruim twee jaar zetten Margot van Arum en Eric van de Rijdt zich met hun stichting in voor War Child. “Wij vinden het heel erg belangrijk én leuk om onze passie voor golf in te zetten om zo oorlogskinderen wereldwijd te kunnen helpen.”

Hoe het begon
Sinds jaar en dag doen Margot en haar man Eric aan golfen, om hun energie kwijt te kunnen. Een goede speler zal ze naar eigen zeggen nooit worden, maar Margot “geniet wel van elk rondje”. Ook voor Eric betekent golf heel veel: “Als golfcoach begeleid ik andere golfers die hun spel willen verbeteren. Golfen is beleving en emotie voor mij.” Als in 2012 blijkt dat Margot ziek is, moet zij kort daarop noodgedwongen haar restaurant sluiten. Ondanks dit nare nieuws, is één ding duidelijk: thuis blijven zitten is geen optie. Niet lang nadat duidelijk wordt dat Margot niet meer kan werken, doen Margot en Eric mee aan een golftoernooi voor Kika. Dit vinden zij dit zó inspirerend, dat ze besluiten “dat gaan wij ook doen”. Enthousiast gaan ze aan de slag.

Een glashelder doel
Stap één is het vinden van een organisatie waarvoor zij zich willen inzetten. Margot: “Het was al snel duidelijk dat dit War Child moest worden. Er gebeuren verschrikkelijke dingen in de wereld, op heel veel plekken woedt er oorlog. Maar de laatste jaren is het helemaal erg. Het werk dat War Child doet is dus ontzettend belangrijk.” Eric voegt toe: “Elk kind heeft recht op een veilige haven, en het recht om kind te zijn. Er is nu meer geld nodig dan ooit, niet alleen in de oorlogsgebieden maar ook hier in Nederland.” Het doel van Margot en Eric is dan ook glashelder: het combineren van hun passie voor golfen met het ophalen van zoveel mogelijk fondsen voor War Child. 

Netwerkers in hart en nieren 
Het contact met War Child is snel gelegd, en na positieve reacties vanuit verschillende hoeken gaan Margot en Eric aan de slag. Met hun aanstekelijke passie weet het stel binnen korte tijd een indrukwekkende lijst sponsoren te enthousiasmeren voor hun stichting Golf4Charity. “Als je een verhaal met gevoel weet te vertellen, dan zeggen mensen zelden nee,” aldus Margot. Een paar maanden later is de fundering voor hun eerste evenement gelegd. En hoe! Op 27 mei 2016 vindt het event plaats, op Golfbaan Naarderbos. De organisatie staat als een huis. Van overvliegende drone’s, heerlijke hapjes, live optredens en een veiling, tot een prijzenlijst waar je u tegen zegt. “Helaas is er geen Hole in One geslagen, want diegene zou een BMW hebben gewonnen!” Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het eindresultaat, en dat mag er wezen! Op de zonovergoten middag wordt er een ongelooflijk bedrag van €15.000 binnengehaald voor War Child.

Drijfveren
Over de vraag wat hen drijft, is Margot kort maar krachtig. Zij en Eric, en sinds een tijdje ook hun compagnon José, krijgen heel veel energie van hun stichting. Golf4Charity biedt hen een manier om op een originele manier iets goed te doen met hun passie. Als ultieme netwerker is Margot enorm gemotiveerd om sponsoring binnen te slepen, om op deze manier zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen. En de lat wordt steeds hoger gelegd: “Komend jaar willen we het dubbele bedrag binnenhalen voor War Child, dus in totaal €30.000.” Het volgende evenement voor War Child staat al dikgedrukt in de agenda: op vrijdag 19 mei 2017 zal er weer een golftoernooi plaatsvinden in het Naarderbos. De inschrijvingen hiervoor gaan van start op 1 november 2016.

Ga naar de website van Golf4Charity en schrijf je in voor het event!