Applaus

"Het is opmerkelijk dat een barbecue zoveel geld opbrengt", lacht Bernard Uyttendaele van War Child. Gisteravond werd in het Agora Theater in Lelystad de eerste liveshow van War Child gehouden, om zoveel mogelijk 'friends' te werven. De avond begint goed voor Uyttendaele: vlak voor de uitzending neemt hij een cheque ter waarde van 3.800 euro in ontvangst van restaurant Applaus.

Diep in de buidel getast
Eigenaar Barry de Troije van restaurant Applaus organiseerde een barbecue, waarvan een deel van de opbrengst was bestemd voor War Child. Daarnaast tastten de 27 leden van de Culinaire Business Club diep in de buidel, om een mooie bijdrage te kunnen leveren aan War Child. Uyttendaele reageert aangenaam verrast bij het in ontvangst nemen van de cheque: "Het toont de betrokkenheid van Lelystad."

'Met bekendheid help je geen kind'
War Child helpt kinderen in oorlogsgebieden om weer kind te kunnen zijn. De organisatie bestaat 20 jaar en is inmiddels best bekend in Nederland, zegt Uyttendaele. Maar: "Met bekendheid help je geen kind," zegt hij. "Wij willen de kinderen graag helpen, maar daar is veel tijd voor nodig en dus hebben we voor langere termijn geld nodig."

Na de overhandiging van de cheque haast Uyttendaele zich naar de coulissen van de Scarlet-zaal in de Agora, voor de allereerste liveshow van War Child. De avondvullende show wordt uitgezonden op NPO1. Doel: zoveel mogelijk 'friends' werven, die voor langere tijd donateur blijven.

Neus poederen
Alle stoelen in de zaal zijn bezet en de klap-instructies zijn duidelijk, als de uitzending begint. Terwijl op televisie de schrijnende beelden te zien zijn van oorlogen, kinderen die geen thuis meer hebben en de meest gruwelijke dingen hebben meegemaakt, worden presentatoren Tooske Ragas en Marco Borsato op de juiste plek op het podium gezet en de neus nog even gepoederd.

Het aantal van 5.000 friends waar Uyttendaele op hoopte wordt ruimschoots gehaald: aan het eind van de avond zijn 8.317 mensen donateur geworden van War Child. Elke friend staat voor een kind dat kan worden geholpen.