Waarom War Child in actie komt tegen stedelijk geweld in Colombia

War Child is een nieuwe campagne begonnen om het toenemende stedelijk geweld (Urban Violence) op de internationale agenda te krijgen en kinderen te helpen. Bendeoorlogen in steden als Bogotá brengen jongeren in het nauw en laten fysieke en mentale littekens achter die voor War Child maar al te herkenbaar zijn.

Verontrustende cijfers

Stedelijk geweld is een onderbelicht probleem. Conflicten zoals die in Syrië of de Democratische Republiek Congo pakken de krantenkoppen. Toch heeft stedelijk geweld een net zo genadeloze impact en de cijfers liegen niet: in Mexico zijn de afgelopen jaren 26.000 mensen spoorloos verdwenen, in Brazilië vallen er per jaar zo’n 61.000 gewelddadige doden (vermoedelijk meer dan in Syrië) en in Bogotá namen de gewelddadige overvallen het afgelopen jaar toe naar meer dan 60.000.

Groot verschil tussen rijk en arm

Door enorme verschillen tussen rijk en arm zijn de contrasten in sommige steden enorm. Na de vrede in Colombia haalden de rijkere wijken in het noorden van Bogotá opgelucht adem, maar in arme wijken maken bendes en gewapende groepen regelmatig de dienst uit. Het geweld in het land heeft zich steeds meer verplaatst van de jungle naar de achtergestelde straathoek.

Dodelijke dilemma's

Jongeren komen in de knel en zijn makkelijke doelwitten. Bendes beloven veel geld en ‘bescherming’, maar als je niet meer van nut bent wordt je uit de weg geruimd. Bijverdienen na school is een andere manier om uit de armoede te ontsnappen, maar kan net zo goed een doodvonnis betekenen. Als het donker wordt is het namelijk levensgevaarlijk op straat.

Bendeoorlog is net zo goed oorlog

War Child komt in actie tegen stedelijk geweld. Voor kinderen en jongeren is bendeoorlog namelijk net zo goed oorlog. Projecten in de wijken Usme en Ciudad Bolívar geven kinderen nu al een veilige plek waar ze zich kunnen bezighouden met techniek of ICT. Maar het groeiende probleem verdient meer aandacht. Door een petitie wil War Child stedelijk geweld op de nationale en internationale politieke agenda zetten.

Dit is een samenvatting van een artikel uit het AD, lees het hele verhaal hier.

Teken nu de petitie en stop urban violence

Lees verhalen van jongeren uit genadeloze steden

Tekst: Luc van Doorne
Beeld: Pieter Busman / AD