• TeamUp
  War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen jarenlange expertise voor gevluchte oorlogskinderen in Nederland.
 • TeamUp zoekt vrijwilligers
  In samenwerking met Save The Children en UNICEF Nederland
 • Ontspanning en regelmaat
  Dat is wat gevluchte kinderen in Nederland dringend nodig hebben. Aldus Ernst Suur, projectleider van TeamUp
 • SpeelGOEDwinkel verlengd!
  Wegens groot succes gaan we nog t/m 31 januari door! Kom langs op Utrecht CS en ervaar zelf hoe TeamUp helpt!
 • "Is het vandaag dinsdag?"
  Evi (11) kijkt elke week uit naar de activiteiten van TeamUp: het project voor gevluchte kinderen in Nederland.
 • Help in Nederland
  Om het project 'TeamUp' uit te breiden naar meerdere locaties, is er geld nodig.
Show thumbnails Hide thumbnails

TeamUp

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens 'Dit is niet hoe het blijft" - maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. 's Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

Regelmaat en ontspanning

De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan veiligheid, ontspanning, regelmaat en stabiliteit. Zodat ze weer kind kunnen zijn. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Wat doen we?

Het gezamenlijke project 'TeamUp' biedt gevluchte kinderen recreatieve activiteiten zoals sport, spel en dans. Alle activiteiten hebben een dieperliggend doel en vinden plaats op vaste tijdstippen in de week. Hierdoor hebben kinderen houvast en kunnen ze altijd naar iets uitkijken. Ze leren om vrienden te maken en om volwassenen te vertrouwen. Zo kunnen kinderen zoals Evi zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Noodzakelijk om zich weer veilig te voelen. 

Extra hulp

Kinderen zijn veerkrachtig. Met de juiste support zijn ze in staat om de draad weer op te pakken. Er zijn ook kinderen die extra hulp nodig hebben. In onze activiteiten signaleren we dat en zorgen we voor de juiste hulp. Zo verkleinen we de kans dat kinderen psychosociale problemen ontwikkelen. 

TeamUp is uitgebreid

TeamUp in opvanglocaties
TeamUp geeft op dit moment structurele recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten op de volgende locaties: Amsterdam, Alkmaar, Assen, Balk, Gilze, Grave, Heerhugowaard, Katwijk, Oisterwijk, Sneek, Sweikhuizen, Ter Apel, Utrecht, Zeewolde en Zeist. Op een aantal locaties zijn we net begonnen, op andere draaien we al langer dan een jaar. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met de locaties Echt, Goes, Maastricht en Rijswijk. De locaties Tilburg en Overberg zijn gesloten. Hier zijn we tot op de laatste dag actief geweest. In 2018 zal TeamUp op nog meer locaties aanwezig zijn. We zijn daarom hard op zoek naar professionele vrijwilligers om de sport-, spel- en dansactiviteiten te begeleiden.  

TeamUp op School
Samen met de CED-Groep is TeamUp op zeven basisscholen een pilot gestart waarbij de TeamUp-methode passend wordt gemaakt voor nieuwkomers in het basisonderwijs; TeamUp op School! We hopen hiermee bij te dragen aan sociaal-emotionele ontwikkeling van nieuwkomers.

TeamUp International
TeamUp is internationaal! In Oeganda is er sprake van een enorme toestroom van vluchtelingen uit buurland Zuid-Soedan. Daarom zijn we in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Adjumani begonnen met de TeamUp activiteiten. We hebben met deze activiteiten al duizenden kinderen bereikt.

Help gevluchte oorlogskinderen in Nederland. Doneer nu of word vrijwilliger!

Yusuf (8) en Narges (10) doen elke week met veel plezier mee aan activiteiten van TeamUp. Lees hun verhaal

In Nederland kan Othman (11) na zijn vlucht weer veilig buitenspelen. Dit betekent TeamUp voor hem.

Evi kijkt elke week vol enthousiasme uit naar dinsdag: Dan is het TeamUp Dag!