Vechten om te overleven

Wereldwijd leven 250 miljoen kinderen in een conflictgebied. 1 op de 10 soldaten is een kind. De afgelopen 15 jaar is het aantal kindsoldaten toegenomen in bijna elk deel van de wereld. Kinderen zijn immers makkelijk te manipuleren. En door de technologische ontwikkelingen kunnen steeds jongere kinderen omgaan met vuurwapens. Lees hieronder de verhalen van twee ex-kindsoldaten.

Het verhaal van Gabriela

Mishandeling en misbruik dreven de Colombiaanse Gabriela en haar tante in de armen van een illegale gewapende groepering. “De relatie met mijn familie was slecht. Mijn tante en ik werden mishandeld. We hadden geen goede toekomst als we zouden blijven. We wilden daarom bij de gewapende strijders. Ik was 11 jaar, mijn tante 12. Omdat we eerder werden geweigerd omdat we te jong waren, logen we dat we 15 jaar waren. We mochten bij de gewapende groep. Ik bleef er vier jaar lang”. Gabriela heeft veel heftige beelden gezien en verloor haar tante tijdens een gevecht. Uiteindelijk werd ze opgepakt door de politie en kwam ze terecht bij het ICBF - Colombia Institute of Family Welfare. Ze volgde hier een programma voor gedemobiliseerde kindsoldaten. Gabriela werd door het ICBF voorbereid om weer deel uit te maken van de maatschappij. Op 18-jarige leeftijd stoppen de programma's van het ICBF. "Toen ik klaar was met het programma, had ik verder niets. Daarom heb ik eraan gedacht terug te gaan naar de groep. Daar is structuur en werk. Het voelde alsof er geen andere mogelijkheid was. Maar ik bleek zwanger te zijn. Ik koos voor mijn leven en dat van mijn kindje en terug gaan naar de groep zou niet goed voor ons zijn”. Gelukkig kwam Gabriela in aanraking met één van de partnerorganisaties van War Child. Gabriela leerde hier haar nare ervaringen een plek te geven en voor haar zoontje te zorgen.  

Gedwongen meevechten

Een kindsoldaat is iemand onder de 18 jaar die dient in een regeringsleger of in een andere georganiseerde gewapende groep. Dit zijn bijvoorbeeld milities, guerrillagroepen en paramilitaire groepen. Onder de risicogroepen vallen vluchtelingen, weeskinderen, kinderen die geen onderwijs hebben gehad en kinderen uit arme gezinnen en oorlogsgebieden. Deze kinderen zijn vaak gemakkelijk te manipuleren voor militaire rekrutering vanwege hun emotionele en fysieke onvolwassenheid. Kindsoldaten worden getraind om actief mee te vechten. Ze worden gedwongen tot moorden, plunderen en verkrachten. Daarnaast worden sommige kindsoldaten gebruikt als zelfmoordterroristen. De kinderen worden niet enkel ingezet als soldaat maar ook als kok, spion, wachter, drager of seksslaaf.

Onzichtbare pijn

Het opgroeien in een gewelddadige omgeving heeft drastische gevolgen voor de toekomst van een kind. Kindsoldaten worden vaak aan veel ellendige gebeurtenissen blootgesteld. Ze hebben afscheid moeten nemen van hun huis, familie en school. Kinderen kunnen daarom als gevolg van oorlogsleed lijden aan psychosociale klachten als angststoornissen, depressies of gedragsproblemen. Oorlog heeft levenslang impact op een kind. 

Het verhaal van Andrew

Andrew is een voormalig kindsoldaat uit Sierra Leone. In zijn slaap werd hij overvallen door de rebellen. "Ik zag hoe ze mijn vrienden vermoordden," vertelt Andrew. Op 12-jarige leeftijd werd hij commandant van een rebellenleger. Hij werd commandant omdat hij erg goed kon vechten en omdat hij één van de sterksten was. Zo gaf Andrew leiding aan andere kinderen en deelde hij de opdrachten uit. Om angst weg te nemen, deden de rebellen drugs door de rijst van de kindsoldaten. Ze wisten hierdoor ook niet meer goed wat ze deden. Andrew had het heel zwaar maar wist gelukkig te ontsnappen. Tijdens een aanval slaagde hij erin de groep te verlaten. Hij leefde twee weken alleen in het oerwoud voordat hij een bewoond dorp tegenkwam. Uiteindelijk kwam Andrew terecht bij War Child. "Na een maand maakte ik weer contact met anderen. We deden leuke dingen samen zoals spelen en praten zonder ruzie. Mijn hart ging open voor de mooie dingen. Toen begreep ik dat ik weer verder kon met mijn leven."

Petitie: Houd oorlogskinderen buiten schot 

Oorlogskinderen zijn enorm veerkrachtig. Wel hebben zij meer nodig dan alleen voedsel, medicijnen en onderdak. Ze hebben hulp nodig om traumatische gebeurtenissen een plek te geven. "De steun van organisaties als War Child is ontzettend belangrijk. Kinderen krijgen weer zelfvertrouwen. Leren met hun verdriet om te gaan. Dankzij de psychosociale hulp kunnen kinderen weer bouwen aan hun eigen toekomst. Samen met hun families en andere belangrijke volwassenen. War Child betrekt hen ook. Ik weet nu: kinderen horen niet in de oorlog," zegt Gabriela. Met de petitie wil War Child dat psychosociale hulp wordt opgenomen als vast onderdeel in internationale noodhulp. Daarvoor hebben we jouw steun nodig. Met 40.000 handtekeningen dwingen wij een debat af in de Tweede Kamer.