Dima verloor haar vader door een raketaanval

"Ik probeer het te vergeten maar het lukt niet. Elke nacht zie ik mijn vaders gezicht."

“Er was een heleboel stof. Ik kon moeilijk ademen. Mijn moeder schreeuwde. Mijn hart bonsde. Toen herkende ik de schoenen van mijn vader.” Dima is nog maar 10 jaar als ze Syrië moet ontvluchten, nadat haar huis is verwoest door een raket. Vlak voordat ze als gezin de Libanese grens bereiken treft een raket haar vader. Hij is op slag dood. 

 
Een grote nachtmerrie

Dima woont in het door oorlog geteisterde Syrië samen met haar ouders en 4 jongere broertjes en zusje. Op een dag raakt een raket hun huis en wordt het compleet verwoest. Ze laten alles achter en besluiten naar het noorden van Libanon te vertrekken. Alles gaat goed totdat ze bij de grens komen.

“Wij waren in de auto op mijn vader aan het wachten toen de raket viel. Ik ging met mijn moeder naar buiten om mijn vader te zoeken. Zijn gezicht zat onder het bloed. Ik wist niet wat ik moest doen.”

Dima woont nu bij haar opa in Libanon. Nog steeds wordt ze schreeuwend wakker van angstige nachtmerries. “Ik probeer het te vergeten maar het lukt niet. Elke nacht zie ik mijn vaders gezicht. Ik moet huilen maar ik laat dat niet aan mama zien.”

Een veilige plek

Dima en haar broertjes en zusje gaan sinds kort naar een Safe Space van War Child in het noorden van Libanon. Daar volgen ze workshops die War Child heeft ontwikkeld om kinderen actief en op een creatieve manier hun gedachten en gevoelens te laten delen met elkaar. Zodat ze hun ervaringen een plek kunnen geven. Dima’s moeder wordt hier ook bij betrokken, zodat ze beter in staat is haar kinderen te ondersteunen. Lees meer over hoe we kinderen en ouders helpen in Libanon.

Tv-avond 'Jij&Ik'

Op woensdag 29 juni werd om 20.30 uur bij de EO op NPO1 de tv-avond ‘Jij&Ik’ uitgezonden. In dit programma voor War Child stonden muzikale optredens centraal tussen kinderen en een van hun ouders. De band tussen kinderen en hun ouders is essentieel, zeker als je opgroeit in oorlog. Lees meer over 'Jij&Ik' 

Voor haar eigen veiligheid is Dima een schuilnaam en zijn er geen foto's van haar en haar familie gebruikt in dit verhaal.