I DEAL: Meten is weten

Werken in conflictgebieden is complex. Dingen gaan niet altijd zoals gepland. De resultaten van het onderzoek in Colombia laten nog even op zich wachten, maar worden binnenkort op deze pagina gepubliceerd.

In het door War Child ontwikkelde I DEAL-programma leren kinderen omgaan met stress en werken ze aan het hervinden van hun zelfvertrouwen en dat van anderen. Door middel van muziek, dans en theater geven ze hun heftige ervaringen een plek. Het I DEAL programma van War Child wordt nu in tien landen gebruikt.

Behalve I DEAL voor de kinderen zijn er ook Parents DEALS voor ouders en She DEALS, speciaal voor tienermoeders, seksueel misbruikte meisjes of meisjes die in de prostitutie zijn beland. Om het bereik zo groot mogelijk te maken, deelt War Child de programma’s met andere hulporganisaties en staan ze online. www.warchildlearning.org.

Wat I DEAL inhoudt? Stel: je kunt elkaar gewoon een hand geven en je naam noemen. Grote kans dat je die snel vergeet, als er dertig kinderen in de groep staan. Hoe zorg je er dan voor dat kinderen elkaar onderling goed leren kennen? Door er een spel van te maken. Door elkaar een bal toe te werpen en de naam van de ontvanger te roepen, bijvoorbeeld. De groep is actief bezig, heeft lol, en vergeet minder snel hoe de ander heet.

Die voorstelronde is maar het topje van de ijsberg van de creatieve manier waarop War Child werkt. Of beter: waarop de kinderen in de programma’s van War Child werken. Wat vind je leuk? Teken het. Wat zit je dwars? Speel het uit in een rollenspel, en geef elkaar tips en tricks. Wat denk je van lijfstraffen? Voer een discussie met leeftijdsgenoten.

De kinderen leren opbouwend te denken. Leren samenwerken, met materialen omgaan. En het mooie is, de boodschappen die de kinderen verpakken in hun werk, vinden makkelijker hun weg naar een volwassen publiek. Dat ook weer vermaakt wordt. Want een filmvoorstelling in Oeganda, samengesteld door War Child kinderen, daar komen soms wel zeshonderd man op af. Gezellig. Nuttig. Effectief.

Natuurlijk is er ook ruimte voor pret om de pret. Kinderen die in zware omstandigheden leven, hebben ook gewoon recht op plezier. Daarom organiseert War Child speciale Fun Days, zodat ze hun problemen voor even kunnen vergeten, en met leuke activiteiten samen pret kunnen maken. De Fun Days zijn populair, en worden bezocht door 50 tot wel 3000 deelnemers.

Meer lezen?
War Child doet regelmatig onderzoek naar het effect van het I DEAL programma. Lees hier hoe het onderzoek in zijn werk ging in Oeganda of bekijk het Engelstalige rapport van War Child.