Aan de slag voor War Child

Bernard Uyttendaele is sinds 1 juni directeur van War Child. "Werken bij War Child betekent werken aan een beter bestaan voor honderdduizenden oorlogskinderen. En hun gezinnen. En hun dorpen. En hun land."

Kun je zin hebben in een baan waarin je dagelijks te maken krijgt met oorlog, geweld, verdriet, angst, agressie en armoede?

Ja. Heel veel zelfs. Want werken bij War Child betekent werken aan een beter bestaan voor honderdduizenden oorlogskinderen. En hun gezinnen. En hun dorpen. En hun land.

Ik heb het gezien, van dichtbij. Als directielid bij telecombedrijf Orange en hoofdsponsor van War Child bezocht ik in 2006 de projecten in Noord-Oeganda. Direct viel me het effect van War Child’s creatieve aanpak op. Toneelstukken opvoeren, samen een schilderij maken, oefeningen met een bal.

De kinderen leefden dankzij de door War Child ontwikkelde I DEAL methode zichtbaar op. Ze kwamen los van hun verdriet en angsten. Ze leerden dealen met nare ervaringen.

Ook in Sierra Leone zag ik hoe het werk van War Child vruchten afwierp, mede dankzij steun van het bedrijfsleven. Ouders en leraren leerden door speciaal voor hen ontwikkelde DEAL programma’s beter contact te maken met de kinderen en elkaar. De omgeving werd er merkbaar veiliger en hartelijker door.

Nu ben ik directeur van War Child. En heb ik de kans om mee te werken aan de uitbreiding van psychosociale noodhulp, zoals we die inmiddels hebben uitgerold in DR Congo, Libië, Libanon en Soedan. Deze programma’s zijn erop gericht om bij een oplaaiend conflict zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Zodat we zo snel mogelijk de DEAL programma’s kunnen uitrollen om de effecten van het geweld bij kinderen en volwassenen in een vroeg stadium aan te pakken.

Aan de slag voor War Child. Daar heb ik heel veel zin in.