20 jaar Bagels & Beans: The sky is the limit

Eigenlijk wilde hij doorbreken als muzikant. Ronald Bakker, medeoprichter en –eigenaar van Bagels & Beans’ speelde gitaar in een band en droomde van een rock-‘n-roll bestaan. Tot zijn spijt moest hij na een paar jaar erkennen dat er geen toekomstmuziek in zijn muzikantenbestaan zat. Rond die tijd ontmoette hij zijn grote liefde, Ninande. Samen creëerden ze een nieuwe droom: het openen van een horecazaakje. In korte tijd groeide dit zaakje uit tot een keten met bijna 70 filialen door heel Nederland. Nu, twintig jaar later, vierde Bagels & Beans samen met War Child op bijzondere wijze haar jubileum.

Door Ninande, zijn partner in zowel zaken als de liefde, is Ronald de horeca-wereld ingestapt. “En dat was lang niet altijd gemakkelijk. Weekenden werken, soms was je nog om 03:00 uur ’s nachts toiletten aan het schoonmaken. We wilden vrij zijn als onze vrienden vrij waren. Toen is het idee ontstaan om zelf een horecazaakje te openen in Amsterdam. Op vijf A4tjes hebben we het businessplan geschreven.” 

Ferdinand Bolstraat

Op de plek van een voormalige pizzeria aan de Ferdinand Bolstraat zag de eerste Bagels & Beans in 1996 het licht. “In het begin moesten we vaak aan junks vragen of zij ergens anders wilden rondhangen, zodat wij de deur open konden doen.” Waar anderen een vervallen buurt zagen, zag Ronald potentie. “Ik dacht dat het weleens een hele leuke buurt kon gaan worden.”
Binnen drie jaar opende het stel een tweede vestiging aan de Keizersgracht. “Dat was een gekkenhuis! Het was zo druk dat mensen in de rij moesten staan om binnen te komen.” Niet lang daarna begon de samenwerking met een ervaren franchise ondernemer. Ronald: “Daarna zijn we sneller gaan groeien. Inmiddels zijn we een keten, maar ik heb een hekel aan die term.” Afgelopen vrijdag werd in Venlo de 69e Bagels & Beans vestiging geopend.

Eigenwijs320 

“Ik ben zelf veel te eigenwijs om in loondienst te werken. Alle muzikanten zijn ondernemers. We hebben ook geen financiers en aandeelhouders in het bedrijf. Voor ons is dat ideaal, zo zijn we heel vrij in de keuzes die we maken.” Zelf hadden Ronald en Ninande nooit verwacht dat Bagels & Beans zo groot zou worden. “We vonden het gewoon leuk. We hadden geen idee of er ooit een tweede vestiging zou komen. En nu worden het er elk jaar meer.” Of het bedrijf internationaal wil uitbreiden is nog onduidelijk. “The sky is the limit, maar we doen het wel doordacht. Daarin zie ik heel erg de overeenkomst met War Child. Zo veel mogelijk oorlogskinderen helpen, maar kwaliteit blijft altijd bovenaan staan.”

Inspiratie

“Je inzetten voor een betere wereld is sinds het begin een belangrijk aspect van Bagels & Beans. En - voegt Ronald toe - dit jaar bestaan wij en War Child allebei twintig jaar.” Om zich heen zag Ronald dat veel collega’s zich inzetten voor War Child. “Tien jaar geleden al merkte ik dat franchiseondernemers zich betrokken voelen bij War Child, en lokale acties opzetten.” De keuze om een actie voor War Child op te zetten kwam voor Ronald ook voort uit persoonlijke inspiratie. “Jullie ambassadrice, Michaëla de Prince, heeft zoveel bereikt. Hoe zij als oorlogskind uit Siërra Leona kwam, en nu een top ballet danseres is… Dat heeft mij enorm geïnspireerd.”

null

null

 Kerstboomactie voor War Child

Van dinsdag 6 december t/m maandag 2 januari 2017 vonden de bezoekers van Bagels & Beans overal in Nederland een kartonnen kerstboom en een stickervel op hun tafel. Met deze kerstbalstickers kon je kleingeld op de kerstboom plakken. Aan het eind van iedere dag verzamelde Bagels & Beans de bestickerde kerstbomen. Uiteindelijk overhandigde Bagels & Beans een cheque met het prachtige bedrag van €16.183,45 aan Tooske Ragas, actie-ambassadeur van War Child. Hiermee kan War Child in totaal 224 oorlogskinderen een jaar lang helpen.

Volgend jaar weer?

Ronald, lachend: “Het was een geweldige actie. Onze klanten waren heel positief. Ook de franchisenemers zijn enorm trots. Ik ben heel blij met de samenwerking met War Child.” Op de vraag of we volgend jaar weer kerstballen mogen plakken voor War Child, zegt Ronald: “Het zou zeker een terugkerende actie kunnen worden. War Child is een mooi doel.”

Kom ook in actie voor War Child