• Andrew
    is 12 jaar als hij in zijn slaap wordt overvallen door rebellen..
    http://www.youtube.com/watch?v=p4ojzjRZJsY
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Sierra Leone

Januari 2013 rondt War Child haar werk in Sierra Leone af. De oorlog is in 2002 beëindigd en het land is opgekrabbeld uit een diep dal. Voor War Child zit de taak erop. Onze expertise – psychosociale hulp aan kinderen getroffen door oorlog – sluit niet meer aan bij Sierra Leone anno 2013. De oorlogskinderen van toen zijn nu volwassen. Ze werken aan de verdere ontwikkeling van hun land.

Dit is er aan de hand

Sierra Leone was eeuwenlang een belangrijke doorvoerhaven voor Europese slavenhandel. Toen de slavernij begin 19e eeuw werd afgeschaft, werd het land aan de westkust van Afrika een thuis voor vrije slaven. In 1961 werd Sierra Leone onafhankelijk van Groot-Brittannië. In 1991 brak een bloedige burgeroorlog uit, die aan tienduizenden het leven kostte en miljoenen op de vlucht joeg.

Gesteund door buurland Liberia vochten rebellen tegen het regeringsleger. Uit onvrede tegen de corrupte rijke elite, maar ook om controle over de lucratieve diamantmijnen in het binnenland. Wreedheden werden daarbij niet geschuwd. Dorpen werden in brand gestoken. Ledematen van burgers werden afgehakt. De internationale gemeenschap greep in. VN troepen ontwapenden uiteindelijk de rebellen.

Inmiddels is het al ruim tien jaar rustig in Sierra Leone. Een democratisch gekozen regering heeft zitting in het parlement. Het leger controleert ook de binnenlanden. Er is sprake van licht economisch herstel. Sierra Leone leert weer op eigen benen staan. Maar er is nog veel te doen. Analfabetisme is hoog. Zestig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Kinderen hebben slecht toegang tot zorg en onderwijs.

Dit doen wij

War Child heeft zich in Sierra Leone tien jaar lang met zelf ontwikkelde programma’s ingezet voor oorlogskinderen. Daarbij beperkten we ons niet alleen tot de jeugd. De programma’s van War Child richtten zich op de hele gemeenschap. Ouders, leraren, lokale bestuurders, landelijke politiek, iedereen werd zoveel mogelijk betrokken bij het herstel van onderling vertrouwen en welzijn van de kinderen. Die aanpak blijkt succesvol. Daarom hebben we onze activiteiten afgebouwd in januari 2013 in Sierra Leone, om onze energie ergens anders in te kunnen zetten. Een nieuwe lokale organisatie met enkele oud War Child medewerkers in dienst, blijft zich onverminderd inzetten voor kinderen en jongeren in Sierra Leone. Ga naar overzicht van War Child in Sierra Leone: 2001-2013

War Child liet een onafhankelijke eindevaluatie uitvoeren van het programma in Sierra Leone om de kwaliteit, impact en duurzaamheid van het programma te toetsen. Lees het overzicht van resultaten en verbeterpunten

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.