• Filip
    rent om de oorlog te vergeten..
    http://www.youtube.com/watch?v=O6rH2-4zSco
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Oeganda

De voormalige Britse kolonie aan de noordoever van het Victoriameer kent sinds de onafhankelijkheid in 1962 een gewelddadige geschiedenis. Een historie geschreven door figuren als Idi Amin en Joseph Kony. Nu is er vrede, maar de gevolgen van geweld zijn nog in velen geheugens gegrift. Daarnaast is er sprake van een toestroom van vluchtelingen uit buurtland Zuid Soedan.

Dit is er aan de hand

Idi Amin. ‘De Slachter van Afrika’. Deze dictator zwaaide in de jaren ‘70 de scepter over een regime dat honderdduizenden slachtoffers maakte. Na interventie van buurland Tanzania vluchtte Amin naar Libië. Hij werd opgevolgd door Milton Obote. Onder zijn bewind vonden nog eens tienduizenden mensen de dood.

Halverwege de jaren ‘80 kwam de gematigde Yoweri Museveni aan de macht. En hoewel hij niet in de bloedige voetsporen van zijn voorgangers trad, kreeg ook zijn ambt te maken met grove schendingen van mensenrechten. Met name de grensregio met het onrustige DR Congo en Zuid-Soedan vormde het toneel van jarenlange onrust, opgestookt door de Lord’s Resistance Army (LRA) van Joseph Kony. Een rebellenleider die duizenden kinderen als Filip ontvoerde om voor hem te vechten, of dienst te doen als seksslaaf.

Inmiddels is het redelijk rustig in Oeganda. Er is zelfs sprake van vooruitgang. Maar de gevolgen van het geweld in de noordelijke regio’s zijn nog dagelijks merkbaar. Infrastructuur is minimaal. Er is voedselschaarste, traditionele stammenstrijd, en de LRA is nog steeds actief in de buurlanden. Vijfennegentig procent van de bevolking in Noord-Oeganda kampt met de gevolgen van het geweld. Als vluchteling, ontvoerd kind of nabestaande van omgekomen familieleden. Zes op de tien Oegandezen is minderjarig. Jongeren hebben mondjesmaat toegang tot onderwijs. Bescherming tegen misbruik en geweld ontbreekt. En daarnaast is er de constante toestroom aan vluchtelingen vanuit buurland Zuid-Soedan. Er zijn vluchtelingenkampen in Oeganda, en waar deze vluchtelingen binnenkomen zijn de wegen vaak onbegaanbaar en is er niet voldoende water en voedsel. De leefsituatie in de vluchtelingenkampen zorgt regelmatig voor opstanden.

 

Dit doen wij

Begin dit jaar wisten we het zeker: eind 2016 zou War Child na twaalf jaar uit het noorden van Oeganda vertrekken. Toen wij begonnen in 2004 was Noord-Oeganda het toneel van een verwoestende oorlog.  Het conflict – dat precies tien jaar geleden in 2006 eindigde - liet enorme zichtbare en onzichtbare sporen na bij miljoenen kinderen. En dus ging War Child aan de slag. Honderdduizenden kinderen en volwassenen deden mee aan onze programma’s. Jarenlang was Oeganda het grootste programma van War Child. De meeste psychosociale methodes die wij nu wereldwijd inzetten, vonden hun oorsprong in Oeganda. 

De gevolgen van oorlog komen vaak pas echt naar boven op het moment van vrede en rust. Daarom zijn wij jarenlang na het conflict met de kinderen en de lokale gemeenschappen blijven werken. Door de combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming hebben vele jongeren hun leven gelukkig weer op de rit gekregen.

Ons werk in het noorden van Oeganda zit er op. Projecten zijn afgerond en de lokale gemeenschappen kunnen verder met de opgebouwde infrastructuren. Dat is fijn, maar we blijven actief in de regio. De Democratische Republiek Congo en Burundi zijn zeer onrustig en de kinderen daar verdienen nu onze volledige aandacht. 

En dat geldt helemaal voor Zuid-Soedan. Sinds juli dit jaar zijn al ruim 300.000 Zuid-Soedanezen hun land ontvlucht naar Oeganda vanwege het oplaaiende geweld. War Child bekijkt op dit ogenblik of en hoe wij onze expertise voor hen kunnen inzetten.

 

 

Meer informatie

Building Skills

Een beter bestaan opbouwen, begint voor veel jongeren met het leren van een vak. In drie regio’s in Noord-Oeganda biedt War Child daarom vakonderwijs aan. Jongeren worden geschoold in traditionele beroepen en krijgen ook les in ICT.

Protracted Children

Dit project is onderdeel van een breder programma, dat zich richt op het brengen van stabiliteit in dit gebied (the Great Lakes Region of Africa). Het programma richt zich op het welzijn en de bescherming van kinderen. 

Move Forward

Veel jonge vrouwen in Noord-Oeganda werken als prostituee. Omdat ze geen alternatief zien, of omdat ze gedwongen zijn. In Gulu ondersteunt War Child deze kwetsbare vrouwen met het Move Forward programma.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.