• Oorlogskinderen
    in Nederland
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Nederland

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er vrede in Nederland. Er is relatief grote welvaart, en school is verplicht voor minderjarigen. Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld, en als we de laatste overzichten mogen geloven, ook tot de meest gelukkige landen. Toch is War Child ook in Nederland nodig.

Dit is er aan de hand

Nederland staat van oudsher bekend als een natie die veel aan buitenlandse ontwikkelingshulp doet. Via organisaties als War Child, maar ook via overheid en bedrijven. Dat wil niet zeggen dat we niet ook hier te maken hebben met de gevolgen van oorlog. En waakzaam moeten blijven op de invloed die volwassen keuzes hebben op kinderen.

Vluchtelingen uit conflictgebieden vragen in Nederland asiel aan, om aan een veiliger bestaan te werken. Deze vluchtelingen komen terecht in asielzoekerscentra, wachtend op een uitspraak van de immigratiedienst. Daar zitten veel kinderen tussen. Kinderen die vaak met dezelfde problemen kampen als die in de conflictgebieden waar War Child actief is.

Politieke standpunten wijzigen met de jaren. Wat blijft is het door Nederland ondertekende internationale verdrag voor de rechten van het kind. Besluiten staan daar soms mee op gespannen voet. Zoals de minimumleeftijd waarop je het leger in kan verlagen naar 17 jaar, wat minderjarigen onder de wapenen brengt. En het ter discussie stellen van recht op onderwijs en daarbij horende leerstages voor jeugdige asielzoekers. Of een door de staat gefaciliteerde website waarop tieners militaire oefeningen kunnen doen. Ook hier in Nederland is War Child nodig. 

Dit doen we

Samen met andere organisaties in Nederland verzorgt War Child verschillende campagnes die gericht zijn om meer bewustzijn rond universele kinderrechten te creëren. In deze campagnes worden zowel de nationale politiek als het publiek voorgelicht. Ook licht War Child bestuursorganen voor over hoe deze het meest efficiënt met ontwikkelingsbudgetten kunnen omgaan. Zodat er geen geld aan dure vliegtickets wordt besteed, bijvoorbeeld. Maar aan kinderen die het nodig hebben.

Natuurlijk werft War Child in Nederland ook fondsen om ons werk elders mogelijk te maken. En de ervaring die War Child opdoet in die landen, delen we graag met anderen. War Child staat achter het werk van organisaties die zich ontfermen over de jeugd. Of dat nu in het buitenland is, of in Nederland. Net zoals in de projectlanden, zoeken we hier altijd naar de meest efficiënte samenwerking. Dat betekent ook dat wanneer een andere partij ergens goed in is, wij onze energie ergens anders kunnen richten.   

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.